söndag 17 september 2017

Den danska älskarinnan


Titel: Den danska älskarinnan
Författare: Göran Magnusson
Förlag: Hoi Förlag
ISBN: 9789176970164
Utgivningsdatum: 21 okt 2016
Bandtyp: Inbunden


Från bokens baksida:

Tjänstemannen vid Lantbruksverket Erik Hammarström, skild sedan några år, tar efter pappans dramatiska död över föräldragården Källetorp i norra Småland. Oväntat har pappan gjort honom till ensam arvinge, och han flyttar dit men det sker i konflikt med den övriga släkten som alla sett framför sig att brodern, som också har granngården, skulle ta över.Erik hyr ut torpet på gården till en familj från Köpenhamn och med hustrun i familjen, Mette Rasmusen, inleder han en kärleksaffär. Deras relation söker sig framåt med osäkra steg, där hennes samvetskval möter hans iver och rastlöshet, och där passionens djup synas och värderas från bägges håll.Historien kommer ikapp Erik. Skuldkontot växer. För besluten som förde honom till gården, när alla andra ville se andra lösningar, men även för pappans död, som kunde ha förebyggts. Och för att ha inlett en kärleksaffär med en gift småbarnsmamma. När den danska familjen lämnar sin semesterstuga, söker han lugnet i skogen, bland gårdens djur och grödor. Han söker även upp byns spirituella allvetare för vägledning och inre frid.Efter ett försök från Mette av återuppliva den avsomnade relationen, läggs deras kärleksaffär i öppen dager. Historien eskalerar efter några oförsiktiga sms och ett av berättelsens klimax blir den våldsamma uppgörelsen mellan Erik och Carsten, Mettes man.Berättelsen vänder när Erik och Carsten, mot alla odds, finner en personkemi. En vännskap utvecklas, driven av likheter och ett slumpartat projekt som för dem närmre varandra.Sidointrigerna inbegriper den bohemiske parapsykologen, den fängslande mejeridirektören med omättlig kunskapstörst och Eriks frånskilda hustru som utgör en ständigt gnagande oro för honom.Genom berättelsen löper några teman. Det viktigaste berör de egna beslutens betydelse för våra livs destinationer. Även nationalstoltheten mellan Sverige och Danmark spelglas ur olka synvinklar.Den danska älskarinnan är en relationsroman där lantbrukarlivet tecknar en relaistisk bakgrund till en kärlekshistoria där ottillåten åtrå kämpar mot samveten. Där också vänskap slår rot i den kargaste och stenigaste marken. Vi får rika miljöbeskrivningar och fängslande personporträtt och en roman som även berör livets ytterkanter, det som tar livet ifrån oss, men också det omätbart stora i tillvaron.Göran Magnusson är uppväxt i Malmö, agronom men också med erfarenhet som copywriter och journalist, och för närvarande bosatt i Lund. Detta är debutromanen, och den första i serien om Erik Hammarström.



Lite lagom fördomsfullt blev jag positivt överraskad när jag läste Den dansk Älskarinnan. En relationsroman skriven av en man? Det är inte vad jag brukar läsa. Men här finns allt, känslor och lite annorlunda men mycket intressanta relationer. Miljöerna i boken är fantastiskt beskrivna precis som jag vill ha det. 
Om det är fler än jag som är lite tvivlande, var inte det, män kan!
Den danska älskarinnan är en finstämd och välskriven berättelse som håller mig intresserad genom hela boken. Läs den vet jag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar